Ahad, April 11, 2010

Keluaran Bersama Malaysia - Singapore: Burung Tropika (27 Jun 2002)

Pengenalan

Kira-kira empat bulan selepas keluaran bersama pertama, Pos Malaysia Berhad sekali lagi mengeluarkan setem keluaran bersama. Kali ini dengan negara jiran terdekat, Singapore. Walaupun baru keluaran kali kedua, setem keluaran bersama ini mencatat sejarah apabila dinobatkan sebagai 'Keluaran Bersama Terbaik 2002' oleh International Philatelic Society of Joint Stamp Issues Collectors (IPS-JSIC) pada 2 Mei 2003, mengatasi 34 pencalonan lain . Pertandingan yang pertama kali diadakan ini adalah hasil idea Pascal LeBlonde, Naib Presiden IPS-JSIC Amerika Utara. Berikut adalah keputusan pertandingan tersebut:
  1. Burung Tropika (Malaysia & Singapore) - 17.6%
  2. Kejohanan Bola Sepak Sedunia (Argentina, Brazil, France, Germany, Italy & Uruguay) - 15.5%
  3. Terumbu Karang (Canada & Hong Kong) - 11.5%
Satu sijil penghargaan telah dikeluarkan oleh IPS-JSIC kepada Pos Malaysia Berhad dan Singapore Post. Tahniah diucapkan kepada kedua-dua buah negara. Pada keluaran bersama ini, lukisan burung Belatok Gajah, Dendang Selayang, Kelicap Pinang dan Dendang Gajah merupakan spesis Burung Tropika yang menghiasi setem kedua-dua buah negara. Dengan tambahan lukisan Burung Sepah Puteri Bukit menghiasi lembaran mini Malaysia.


Ciri-Ciri & Perbezaan

Setem ini dikeluarkan pada 27 Jun 2002 (begitu hampir dengan tarikh lahir penulis). Malaysia mengeluarkan 4 keping setem, 2 keping setem bernilai 30 sen (60 sen sepasang) dan 2 keping setem bernilai RM1.00 (RM2.00 sepasang). Lembaran mini juga dikeluarkan sempena keluaran bersama ini bernilai RM5.00. Singapore juga mengeluarkan 4 keping setem bernilai 22 cents (dinyatakan sebagai 'For local addresses only', kira-kira 60 sen), 40 cents (kira-kira 90 sen), $1 (kira-kira RM2.29) dan $2 (kira-kira RM4.58). Lembaran mini yang mengandungi keempat-empat setem ini dalam bentuk blok juga dikeluarkan pada harga $3.66 (kira-kira RM8.38).

Sekali lagi buat setem keluaran bersama Malaysia, saya mengklasifikasikan setem ini sebagai seiras (identical) atas sebab-sebab berikut:
  • Perbezaan format keluaran, Malaysia mengeluarkan 4 keping setem ini dalam bentuk 2 pasang setenant. Iaitu 30 sen setenant dan RM1.00 setenant. Manakala Singapore mengeluarkan setem ini dalam bentuk 4 keping yang berasingan. Sesuai dengan perbezaan nilai bagi setiap setem.
  • Susunan setem, adalah sesuatu yang agak lucu apabila setem bernilai rendah bagi Malaysia. Merupakan setem bernilai tinggi bagi Singapore. Jelas ditunjukkan apabila setem dengan lukisan Belatuk Gajah dan Dendang Selayang hanya bernilai 30 sen untuk setem Malaysia. Tetapi bernilai $2 dan $1 untuk setem Singapore. 
  • Namun begitu, setem bernilai tinggi bagi Malaysia. Merupakan setem bernilai rendah bagi Singapore pula. Setem dengan lukisan Kelicap Pinang dan Dendang Gajah bernilai RM1.00 bagi setem Malaysia. Bagi setem Singapore, reka bentuk yang sama hanya bernilai 26 cents dan 40 cents setiap satu.
  • Lukisan pada setem Malaysia tidak berbingkai jika dibandingkan dengan setem Singapore yang mempunyai bingkai berwarna kuning cair.
  • Warna merah buah pada latar belakang lukisan burung Dendang Selayang Singapore lebih gelap berbanding Malaysia.
  • Lukisan pada setem Singapore secara keseluruhannya lebih teliti berbanding setem Malaysia. Ini dilihat pada garisan-garisan yang lebih jelas pada setem Singapore berbanding garisan-garisan yang agak kabur pada setem Malaysia.
Lukisan setem bagi kedua-dua negara ini dilukis oleh Teh Yew Kiang. Iaitu seorang pelukis Malaysia yang terkenal dengan lukisan-lukisan burung yang menarik. Banyak lukisan-lukisan burung pada setem Malaysia adalah hasil kreatif pelukis berketurunan Cina yang berasal dari Sungai Siput, Perak ini. Setem Malaysia dicetak dengan teknik lithography oleh Percetakan Keselamatan Nasional Sdn. Bhd., menggunakan kertas tera air SPM. Kesemua setem bersaiz 30mm lebar dan 40mm panjang. Saiz lembaran mini pula ialah 100mm lebar dan 70mm panjang. Dengan saiz setem pada lembaran mini berukuran 40mm lebar dan 60mm panjang. Saiz tebukan antara lubang bagi kesemua setem Malaysia ialah 14.

Setem keluaran Singapore pula mendapat sentuhan grafik tambahan daripada Stanley Lau. Setem Singapore dicetak dengan teknik offset lithography oleh Joh Enschede Security Printers, menggunakan kertas tidak tera air. Semua setem bersaiz 30mm lebar dan 40mm panjang. Saiz lembaran mini berukuran 135mm lebar dan 94mm panjang. Saiz tebukan antara lubang pula ialah 14 pada bahagian tepi dan 13.25 pada bahagian atas dan bawah.

Selain Setem, Apa Lagi?

Pos Malaysia Berhad mengeluarkan setem, lembaran mini, sampul surat hari pertama, pek cenderamata dan folder. Manakala Singapore Post mengeluarkan setem, lembaran mini, sampul surat hari pertama dan pek cenderamata. Kedua-dua negara juga mengeluarkan sampul kenangan bagi memperingati setem keluaran bersama ini. Sampul kenangan Singapore agak istimewa dengan adanya cetakan tandatangan Stanley Lau dan Teh Yew Kiang pada sudut bawah kiri dan kanan sampul.

Sampul Kenangan Keluaran Pos Malaysia

Sampul Kenangan Keluaran Singapore Post

Ada dijual di mana?

Setakat pemerhatian saya, setem dan lembaran mini Malaysia dan Singapore masih boleh didapati di eBay dan Delcampe. Berbanding keluaran bersama sebelum ini, lembaran setem untuk keluaran ini biasanya dijual dengan harga yang tinggi kerana sambutannya yang hangat di kalangan pengumpul setem yang memilih tema burung sebagai koleksi mereka. Sampul kenangan kedua-dua negara agak sukar dicari. Malaysia mengeluarkan sebanyak 15,000 keping sampul kenangan bagi keluaran bersama ini. Nombor siri tertera pada bahagian belakang sampul kenangan. Manakala Singapore pula hanya mengeluarkan sebanyak 8,000 keping sampul kenangan sahaja.

Tiada ulasan: